PHP Nedir? Temel olarak PHP Hakkında Bilgiler

Başlatan Gihya, Mar 03, 2023, 12:06 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Gihya

PHP, web geliştirme için tasarlanmış genel amaçlı bir betik dilidir. 1993 yılında Danimarkalı-Kanadalı programcı Rasmus Lerdorf tarafından oluşturuldu. 1995 yılında referans uygulama olarak yayınlandı.

PHP sunucu taraflı bir betik dilidir
PHP, web içeriğini istemek ve bir web sitesinin sunucusuna iletmek için kullanılan sunucu taraflı bir betik dilidir. Ayrıca bir sitenin HTML koduna gömülebilir. Bu tür bir dil genellikle bir web sayfasının performansını artırmak için kullanılır. Komut dosyası daha sonra sunucuda yürütülür. Bir projenin ihtiyaçlarına bağlı olarak, birkaç farklı betik dili türü vardır. PHP, web geliştirme için en popüler dillerden biridir. PHP'nin temel nesne yönelimli programlama özellikleri, kullanıcıların yeniden kullanılabilir web sayfaları oluşturmasına olanak tanır. Bunlar, Twitter imzaları oluşturmak, görüntüleri döndürmek ve CAPTCHA doğrulamaları oluşturmak için kullanılabilir. PHP, PHP geliştiricilerinden oluşan kapsamlı bir çevrimiçi topluluğa sahiptir. Bu, geliştiricilerin fikir alışverişinde bulunmalarını ve sorunları paylaşmalarını kolaylaştırır. Ayrıca, web uygulamaları geliştirmek için birçok çerçeve mevcuttur. Pek çok kullanıcı, esnek özellikleri ve güvenilirliği nedeniyle PHP'yi seçmektedir. PHP, çok çeşitli veritabanlarıyla uyumludur. Ancak dilde bazı sorunlar var. Örneğin, değişkenler büyük/küçük harfe duyarlıdır ve bir değişken adının birden fazla anlamı olabilir. PHP nispeten yeni olmasına rağmen, topluluk oluşturulduğundan bu yana önemli ölçüde büyüdü. En iyi bilinen web sitelerinden bazıları dil ile oluşturulmuştur. PHP ilk olarak 1994 yılında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmiştir. Sürüm 3'te adını Köprü Metni Ön İşlemcisi olarak değiştirdi. Lerdorf, PHP'nin ilk sürümünü yayınladıktan sonra, daha fazla insan kendi çalışmalarını sunmaya başladı. PHP açık kaynaklı bir programlama dilidir, bu da kodun herkesin kullanımına açık olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda platformdan bağımsızdır, yani birçok platformda çalışabilir. PHP, kullanıcıların karmaşık yeniden kullanılabilir web sayfaları oluşturmasına izin veren nesne yönelimli programlama özelliği de dahil olmak üzere birçok yararlı özelliğe sahiptir. Diğer özellikler arasında grafikleri düzenlemek için yerleşik kitaplıklar ve kullanıcıların görüntüleri döndürmesine izin veren bir GD kitaplığı bulunur. PHP, özelliklerinin yanı sıra öğrenmesi çok kolay bir dildir. Diğer bazı programlama dillerinin aksine platformdan bağımsızdır ve bu da onu web uygulamaları oluşturmak isteyen geliştiriciler için ideal kılar. PHP, e-ticaret ve diğer web uygulamaları oluşturmak için harika bir seçenek olsa da, bazı dezavantajları vardır. Dilde, özellikle referanslar ve değerlerle ilgili tutarsızlıklar var.

Öğrenmesi kolay
PHP popüler ve öğrenmesi kolay bir programlama dilidir. Güvenlik ve hız dahil olmak üzere çok çeşitli özellikler sunar. Üstelik indirmek ücretsizdir. İnternette size PHP programları yazmayı öğreten birkaç web sitesi var. Temel bilgileri öğrenmek için çevrimiçi videoları ve hatta kitapları da kullanabilirsiniz. Ancak, eğitiminizi bir sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız, bir kodlama eğitim kampına kaydolmayı düşünebilirsiniz. Yeni bir beceri öğrenmenin en eğlenceli yollarından biri kendi projenizi oluşturmaktır. Bu, problem çözme becerilerinin yanı sıra üst düzey mantık uygulamanıza izin verecektir. Proje oluşturmaktan hoşlanıyorsanız, öğrenme sürecine ayak uydurmanız daha olasıdır. PHP, birçok farklı işletim sistemini destekleyen çok yönlü bir programlama dilidir. Aslında, Apache ve Microsoft IIS gibi tüm büyük web sunucularında çalışır. Program, dinamik web sayfaları oluşturmak, PDF'ler ve resimler çıkarmak, e-posta göndermek ve kullanıcı bilgilerini toplamak için kullanılabilir. Çevrimiçi kurslardan kılavuzlara kadar PHP öğrenmenize yardımcı olabilecek birçok kaynak vardır. Yerel bir kütüphaneniz varsa, konuyla ilgili bazı kitaplara göz atabilirsiniz. Kodlama eğitim kampları aracılığıyla PHP öğrenmek de mümkündür. Bu kurslar, programlama diline başlamak için hızlı ve verimli bir yol sağlar. Çalışmaya başlamaya hazır olduğunuzda, bir dizi iş fırsatına erişebileceksiniz. Pek çok kişi, PHP ile Web Geliştirmenin arka ucunda uzmanlaşan veya ilgi çekici içerik oluşturan serbest geliştirici olarak çalışmayı seçer. PHP öğrenmek ödüllendirici ve tatmin edici bir deneyim olabilir. Uygulamaları hızlı bir şekilde oluşturmanıza ve ölçeklendirmenize olanak tanıyan oldukça esnek ve çok yönlü bir dildir. Ayrıca, zengin dokümantasyon ve çerçevelerle birlikte gelir. JSON verilerini ayrıştırmaktan karmaşık bir e-ticaret web sitesi oluşturmaya kadar çok çeşitli kavramları öğrenebilirsiniz. En iyi yanı, onu sahip olduğunuz herhangi bir sunucuya kurabilecek olmanızdır. Yeni bir programlama dili öğrenmek zaman alır ancak göründüğü kadar zor değildir. Sabrınız varsa, PHP'nin temellerini kısa sürede öğrenebileceksiniz.

PHP Popülerdir
PHP, web geliştiricileri tarafından kullanılan en popüler betik dillerinden biridir. Dinamik web siteleri oluşturmanıza yardımcı olur. Bu dili kullanmanın birçok avantajı vardır. Örneğin, öğrenmesi ve anlaması kolaydır. Ayrıca, kodunuzu özel ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde özelleştirebilirsiniz. Bunun dışında şunları yapabilirsiniz: Bu programlama dili ile herhangi bir veritabanını kullanın. Bu dilin çıktısı HTML, Flash filmler, PDF dosyaları veya resimler olabilir. PHP kullanmanın bir başka avantajı da kullanımının ucuz olmasıdır. Bu, yeni başlayan web sitesi geliştiricileri için iyi bir seçimdir. Aynı zamanda, geliştirme sürecini hızlandırmak için çerçeveleri kullanabilirsiniz. PHP aynı zamanda açık kaynaklı bir teknolojidir. Sizi destekleyen bir topluluğu kolayca bulabilirsiniz. Sorunlarda size yardımcı olurlar ve platform ve veritabanları hakkında içgörüler sunarlar. Facebook ve Shopify gibi birçok ünlü çevrimiçi işletme PHP üzerinde çalışır. Ek olarak, PHP için birçok çerçeve vardır. Bunlar, Code igniter, Zend, Yii ve çok daha fazlasını içerir. Son olarak, projenize daha fazla işlevsellik eklemek için geniş uzantı ve eklenti kitaplığından yararlanabilirsiniz. Bu dilde yeniyseniz, PHP Ana sayfasında sunulan öğreticilere göz atabilirsiniz. Diğer geliştirme dilleriyle karşılaştırıldığında, PHP'nin öğrenilmesi ve anlaşılması daha kolaydır. Yazılacak daha az kod satırı ile hemen kodlamaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, çoğu geliştirme dilinden daha hızlıdır. Son olarak, PHP muazzam bir topluluğa sahiptir. İster çerçeveyi nasıl kullanacağınızı öğrenmek isteyin, ister size yardım edecek birine ihtiyacınız olsun, size yardımcı olabilecek çok sayıda insan var. PHP öğrenmesi nispeten basit olmasına rağmen, karmaşık projeler için en iyi dil değildir. Ancak, çoğu web geliştiricisi tarafından hala kullanılmaktadır. Doğru PHP çerçevesini kullanmak, karmaşık bir proje geliştirmeyi çok daha kolay hale getirebilir. PHP, birçok avantajı olan açık kaynaklı bir programlama dilidir. Özel olarak oluşturulmuş web siteleri oluşturmak için harika bir seçimdir. Ayrıca, tüm platformlarda kurulumu ve çalıştırılması kolaydır. Ayrıca, neredeyse tüm web barındırma hesaplarında mevcuttur. Ayrıca öğrenmesi kolay, ucuz ve geniş bir topluluğa sahip.

Zend Engine tarafından desteklenmektedir
PHP, dünya çapında 10 web sitesinden 8'ini destekleyen popüler bir betik dilidir. Dil, esnekliği ve taşınabilirliği ile bilinir. Hemen hemen her işletim sisteminde kurulabilir. Bu nedenle, web geliştirme, istemci tarafı GUI uygulamaları, komut satırı komut dosyası oluşturma ve içerik yönetim sistemleri için yaygın olarak kullanılır. PHP, açık kaynaklı bir yazılım çalışma zamanı olan Zend Engine tarafından desteklenmektedir. PHP betiklerini anında işlemesine ve yürütmesine izin veren bir yorumlayıcı-derleyici tasarımına sahiptir. Bu, kullanıcı işlevlerinden ve derlenmiş PHP betiklerinden OPArray yapıları oluşturarak yapılır. PHP kullanıcı işlevleri durumunda, bu OPArray yapıları daha sonra eval()'a iletilen her şeyi derlemek için kullanılır. PHP, piyasaya sunulduğundan beri büyük bir popülerlik kazandı ve web uygulamaları geliştirmek için tercih edilen dil haline geldi. Performansı artırmak ve ölçeklenebilirliği iyileştirmek için çeşitli ürünler geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları, PHP kullanıcılarının hızla ayağa kalkıp çalışmaya başlamalarını sağlayan kullanıma hazır paketler ve eklentilerdir. PHP'nin temel özellikleri, büyük ölçüde Zend Engine uygulaması etrafında oluşturulmuştur. Spesifik olarak, Zend Engine, dilin geliştirilmesine aktif olarak katılan Zeev Suraski ve Andi Gutmans tarafından geliştirilmiştir. Ayrıştırıcıyı 1997'de yeniden yazdılar. Zend Engine 4.0, Mayıs 2000'de piyasaya sürüldü. Bu sürümdeki iyileştirmeler arasında, iyileştirilmiş giriş güvenliği, yeni bir nesne modeli ve düzinelerce web sunucusu için ek destek yer alıyor. Diğer bir gelişme, yerel JSON ve filtre uzantısının dahil edilmesiydi. PHP v.4 ile "ayrıştırırken derle" modeli, yeni bir "derle-sonra-yürüt" modeliyle değiştirildi. Bu model, kod ayrıştırma ve derleme ek yükünden kaçınmak için işlem kodu önbelleğini kullanır. Zend Engine ayrıca değişken işlevler, skaler tip bildirimleri ve sabit skaler ifadeler dahil olmak üzere yeni dil yapıları da sağlamıştır. PHP 5 ayrıca birçok performans geliştirmesi içerir. Yeni özellikler arasında session_register, bağımsız değişken paketini açma, yeni bir üs alma işleci ve ad alanı desteği bulunmaktadır. PHP ayrıca platformdan bağımsızdır, dolayısıyla çoğu işletim sistemi platformunda çalıştırılabilir. Ancak, bir kullanıcı özel PHP uzantıları yazmak veya PHP uygulamalarını belirli bir platformda uygulamak istiyorsa, bir PHP çalışma zamanına ihtiyaç duyacaktır. Bunun için sayfa önbelleğe alma ve diğer optimizasyonları sağlayan Zend Sunucusunu kullanabilirler.

Melih45

Bu güzel ve yararlı bilgiler için teşekkürler hocam

Gihya

#2
Alntı yaplan: Melih45 - Mar 10, 2024, 04:05 ÖSBu güzel ve yararlı bilgiler için teşekkürler hocam

Rica ederiz. Sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.

İyi çalışmalar dileriz.